Kombucha Notater

12.12.03


Lungekræft af trafikforurening Kilde: Thomas Aue Sobol (metroXpres 10/12-03)
Hver fjerde dag får en dansker lungekræft forårsaget af bilos og anden forurening. Det skyldes de kræftfremkaldende partikler, som især dieselbiler udleder.

En ny norsk undersøgelse, der har fulgt 16.000 byboere, konkluderer, at der er 36 procent større forekomst af lungekræft blandt
personer, der bor i forurenede byområder, end blandt personer i mindre forurenede byområder.

Undersøgelsen, der har fulgt de 16.000 nordmænd i næsten tre årtier, tager hensyn til vigtige faktorer som deltagernes rygevaner og erhverv.
»Det er urimeligt, at man skal have lungekræft, hvis man aldrig har røget. Men det er en risiko for dem, der lever i storbyerne i dag,« siger administrerende overlæge på Gentofte Sygehus' lungemedicinske afdeling Philip Tønnesen.
Han oplyser, at det svarer til, at omkring 100 danske ikkerygere hvert år får lungekræft af bilosen. Dertil kommer et ukendt antal tilfælde af andre lungelidelser og astma.

»Der er behov for strammere lovgivning over for de mange dieselkøretøjer, der er skyld i de kræftfremkaldende partikler. Men langsigtet miljølovgivning er ikke ligefrem noget, den aktuelle regering har sat højest på dagsordenen,« siger Philip Tønnesen.
Kræftens Bekæmpelse er enig i, at der er en højere nsiko for lungekræft hos mennesker, der dagligt udsættes for os og forurening.
Allerede i fjor vurderede Institut for Miljøvurdering, at partikelfiltre på tunge dieselkøretøjer årligt kan redde mellem 22 og 1.274 danskere fra at lide dieseldøden og spare samfundet for milliarder.

I Århus er partikelforureningen ifølge Århus Miljøgruppe M97 slemmest langs Marselis Boulevard og på Randersvej.
»Det er stærkt bekymrende, at den tunge dieselforurening gennem Midtbyen får lov at fortsætte,« siger bestyrelsesmedlem Stig Berthelsen. Det var i aftes ikke muligt at træffe miljøminister Hans Christian Schmidt (V) for en kommentar.

Sammenhold denne artikel med følgende artikel af 25/11-02 om skidt og møg i luften over os!20.10.03


Grøn te og Brystkræft (ÅS 20/10-03)

Endnu en undersøgelse har vist, at grøn te kan nedsætte risikoen for brystkræft. Forskere fra afdelingen for forebyggende medicin ved University of Southern California har interviewet 1095 asiatisk amerikanske kvinder i alderen fra 25 til 74 år, som alle bor i Los Angeles. 501 af kvinderne havde fået diagnosticeret brystkræft, mens 594 var uden tegn på kræft.

I årene mellem 1995 og 1998 blev hver eneste af deltagerne personligt interviewet om forskellige ting, blandt andet om deres kost, drikkevaner, sundhedstilstand tidligere, familiens sundhed samt om livsstilfaktorer som for eksempel alkohol- og rygevaner.

Det viste sig herefter, at kvinder uden kræft i langt højere grad drak grøn te. Gennemsnitligt havde de kvinder, der drak mindst en halv kop grøn te hver dag, en 30 procent nedsat risiko for brystkræft. De kvinder, der drak mere end en halv kop dagligt, nedsatte deres risiko yderligere. Det viste sig også i undersøgelsen, at kvinder, der drak sort te, ikke fik nedsat deres sisiko for brystkræft. Der fantes også en nedsat risiko for brystkfæft ved at drikke grøn te hos kvinder med brystkræft i familien, og det samme gjaldt kvinder, der røg eller spiste forarbejdede fødevarer (kilde: Int J Cancer, Vol 106, No. 4:574-79)

Der er efterhånden mange undersøgelser, der bekræfter, at det er sundt at drikke te, især grøn te. Stoffer i teen forhindrer dannelse af nye blodkar i kræftsvulsterne og styrker generelt immunforsvaret. Grøn te virker også meget beroligende uden at sløve og modvirker derfor stress og angst.


10.10.03


I God Morgen Danmark på TV2 så jeg en repræsentant fra ViFAB og fandt ud af følgende:

ViFABs formål er:

at øge viden om og kendskabet til forskellige former for alternativ behandling og deres virkning,

at fremme og udvikle forskning på området,

samt fremme en dialog mellem sundhedsfagligt personale, alternative behandlere og brugere.

Men ved et besøg på deres hjemmeside fandt jeg ikke noget om Kombucha. Måske er centret så nyt endnu, at man endnu ikke har fået afsøgt hele området, så derfor har jeg skrevet til dem om Kombucha.

Ved at slå op i søgemaskinen Google med søgeordet: kombucha, får du 35000 hits om emnet. Derfor kan det undre, at man kan overse et så omfattende emne. Men nu håber jeg med min henvendelse, at Kombucha kommer i betragtning.

/ef

22/10-03
Jeg har modtaget følgende svar fra ViFAB:
Tak for din mail. De produkter, der er omtalt på ViFABs hjemmeside er udelukkende naturlægemidler, der er registreret og godkendt af Lægemiddelstyrelsen - det vil sige produkter, hvor der er en dokumenteret effekt. Vi er godt klar over, at der findes en lang række kosttilskud og naturprodukter, der også kan have en effekt, men indtil videre formidler vi "dokumenteret" viden. Der er dog mulighed for at søge forskningsmidler hos ViFAB - også til forskning inden for naturmedicin og dennes effekt.


Videns- og Forskningscenter for Alternativ Behandling
Jens Baggesensvej 90K, 2.
8200 Århus N
e-mail: mjo@vifab.dk